Výběr potravin pro diabetickou detu

23. 11. 2011

VHODNÉ POTRAVINY

Zelenina: téměř veškerá zelenina, zelí, hlávkový salát, čínský salát, okurka , paprika, ředkvičky, rajčata, cukýna, luštěniny: hrách, čočka, fazole

Ovoce: maximálně 1-2 kusy: jablka, grapefruit, pomeranč, kiwi, mandarinka, broskev, meruňka, jahody,(max. 10 kusů), meloun ( max. 250g).

Mlýnské a pekárenské výrobky: tmavé pečivo, celozrnný chléb, křehký chléb, bezvaječné těstoviny, celozrnné těstoviny, celozrnná rýže.

Mléko a mléčné výrobky: nízkotučné: mléko, jogurt, tvaroh, sýry do 30% tuku v sušině jako je Lipno, Javorník, Šumava,, Atlet, DukátDezertní sýr, Olomoucké tvarůžky, tvrdý sýr Eidam 30%.

Maso a masné výrobky: mladá a netučná masa jako je kuře,krůta, telecí, králík, dále vepřová kýta, hovězí maso zadní, drůbeží párky, šunkový salám, z ryb- mořská štika, treska, filé, pstruh, drůbeží šunka.

Nápoje: označené light nebo nízkoenergetické, minerálky bez příchutě, stolní vody

Tuky volné: oleje, rostlinná másla, pomazánková másla

Sladidla: jakákoliv nekalorická sladidla

NEVHODNÉ POTRAVINY

Tuky volné: sádlo, máslo, lůj, palmový olej, kokosový olej,  ztužené tuky.

Maso a masné výrobky: prorostlé hovězí, vepřové, vepřový bůček, krkovice, mleté maso, ovar, husa, kachna, vnitřnosti, tučné ryby, smažené ryby, jikry, mlíčí, salám uherský, paprikový, turistický, gothajský, vuřty, paštiky, slanina, jitrnice, jelita,škvarky, tučná tlačenka.

Smažené pokrmy: z masa a ryb, tučné vývary z masa a kostí

Mléko a mléčné výrobky: tučné sýry nad 40% tuku v sušině ( Ementál, šunkový s ořechy, smetanový), smetanové jogurty, plnotučné mléko, sušené a kondenzované mléko, smetana, šlehačka, majolka.

Mlýnské a pekárenské výrobky: tučné pečivo, loupáky, briošky, smažené koblihy, kynuté koláče, vícevaječné těstoviny.

Zelenina: smažená zelenina- smažený květák

Ovoce, ořechy, semena: přezrálé ovoce, kompotované, sušené, kandované ovoce, všechny druhy ořechů.

Sladkosti: veškeré cukrářské výrobky

Nápoje: tvrdý alkohol, sladké víno, burčák, vícestupňové pivo, sladké nápoje, čokoládovénápoje

Sladidla: cukr, sorbit, fruktóza

 

Orientační kompenzace diabetu:

Glykémie nalačno (mmol/l)  4,0- 6,0 výborná,  6,0-7,0 uspokojivá, větší než 7, 0 neuspokojivá

Glykémie po jídle ( mmol/l) 5,0- 7,5 výborná,  7,5-9,0  uspokojivá

 

přebráno z Berlin-Chemie, Menarini